NK "DOŠK" • Podvornica 8 • Drniš • 091 508 2035 • kontakt@nkdosk.hr

Od 1919.

NK DOŠK 1919. - 2019. - 100 godina voljenog Kluba

U povodu obilježavanja 100-te obljetnice Nogometnog kluba DOŠK sinoć je u punoj dvorani Glazbene škole u Drnišu održana promocija monografije ‘100 godina voljenog kluba’, autora Davora Gaurine – koja je objavljena povodom velikog jubileja kluba s Podvornice.

Knjiga kronološki prati klupska događanja od 1919. pa sve do 2019. godine. U sebi sadrži fotografije, novinske članke, zapisnike, dokumente a prikupljanje građe za nju trajalo je nekih deset godina.

Rezultat je izdanje od 480 stranica povijesti drniškog nogometnog kluba, čime je spašena od zaborava jedna lijepa i važna povijest, ne samo kluba već i samog grada.

-‘ U monografiji ‘100 godina voljenog kluba’ autor Davor Gaurina navodi kako se nogomet u Drnišu počeo igrati nakon Prvog svjetskog rata 1919. godine a prvi nogometaši bili su braća Vjekoslav i Bruno Milić Štrkalj. Prelaskom iz splitske u šibensku gimnaziju osnovali su športsku grupu Zrinjski u Šibeniku a kad su se vratili kući u Drniš za školske praznike sa sobom su donijeli – loptu’, istaknula je uvodno se obraćajući okupljenima direktorica Radio postaje Drniš Matilda Jelčić Stojaković i dodala:

– ‘Neki od vas možda ne znaju, posebno mlađe generacije, nije sve počelo na čuvenoj Podvornici, tamo DOŠK stanuje od 1933. godine. Nogomet se u svojim počecima u Drnišu igrao na livadama u Petrovom polju, i nije bilo utakmica nego bi se igrači okupljali i natjecali u napucavanju lopte.

Za sva vremena Davor i svi ostali koji su mu ustupili opsežnu građu sačuvali su vaš i naš DOŠK od zaborava.

Knjiga prikazuje sportsku istinu, ona ne ističe nikoga ponaosob, iako su pojedini igrači ostvarili zapaženu karijeru, ali ipak donosi u sebi uglavnom sve one koji su djelić sebe utkali u DOŠK-a.

Dakle knjiga je posvećena klubu, koji je preživio nekoliko ratova i nekoliko država, a autor u njoj vješto i s pravom izbjegava bilo kakvo politiziranje, već interpretaciju vremena i događaja ostavlja samom čitatelju.

Ona u sebi donosi povijest voljenog kluba. Ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo, nije samo poznata uzrečica, nego to tako stvarno i jest.

Ja iz nje zaključujem da se klub bez obzira na ponekad teške trenutke u kojima se neminovno nalazio i dijelio tako sudbinu mnogih drugih amaterskih klubova – uvijek nekako uspijevao održati zahvaljujući sportskim zanesenjacima, entuzijastima, lokal patriotima ili kako ih već hoćete nazvati.

Sada imamo neizbrisivi trag djelovanja DOŠK-a, jednog od simbola Drniša.

Brojne drniške obitelji dale su članove kluba, igrače, a zanimljiv je i podatak o nekolicini braće koji su igrali za klub.

Ova sportska literatura sve će vas podsjetiti i na neka lijepa DOŠK-ova vremena, neprežaljene DOŠK-ove Plave noći , ali i na neka manje lijepa vremena, na njegove uspjehe i neuspjehe, ali svi su oni (i neka su) dio sto godina malog kluba, velike tradicije. I na DOŠK-ove navijače koji su bili uz njega i u porazu, i u pobjedi.

Monografija je opsežna i sveobuhvatna i kruna dosadašnjeg DOŠK-ovog djelovanja‘ obrazložila je Jelčić Stojaković.

O knjizi sinoć na predstavljanju autor Davor Gaurina je kazao:

– ‘Izdavač je nogometni klub DOŠK, predstavnik izdavača je Marinko Šindilj predsjednik DOŠK-a, u uredništvu su: Josip Begonja, Tomislav Dželalija, Dragan Radeljak, Jere Barišić i Vlatka Duilo. Drniški omladinski športski klub osnovan je 1919. g. i ima bogatu povijest koja dobrim dijelom prati sudbinu grada Drniša. Prigodom devedesete godišnjice postojanja kluba došlo se na ideju izrade knjige na inicijativu Dragana Radeljaka, i ubrzo sam počeo raditi na prikupljanju građe.

Prve informacije o povijesti kluba pronašao sam u radu Filipa Kulušića (Arhiv Gradskog muzeja Drniš), zatim u radu Dušana Raškovića Šport u Drnišu između dva rata (Povijest športa, br. 91, Zagreb, 1991.)

Uz pomoć dugogodišnjeg igrača i sadašnjeg člana uprave kluba Dragana Radeljaka došao sam do informacije da bi puno podataka i novinskih članaka mogao imati Čedo Andrić. Ubrzo sam i dobio dragocjeni arhivski materijal, fotografije i mnogo korisnih savjeta i preporuka na čemu mu najsrdačnije zahvaljujem. Zatim sam od Stanka Petranovića također dobio dosta starih fotografija i arhivskog materijala. Puno mi je pomogla i Danijela Drezga od koje sam dobio dosta starih obiteljskih fotografija i dokumenata. Veliku pomoć imao sam i od Gabrijela Abramca, tj. od velike su mi vrijednosti bili dokumenti i fotografije iz njegova arhiva, a pomoć sam imao i od Krste Mujana, Jakova Grbeše, Paška Živkovića, Alke Bjedov Strepački, Tomislava Ćurkovića, Jose Jerkovića, Đure Perlića, Ilije Buzova idr. koji su mi također ustupili svoje materijale i fotografije. Također sam važne podatke i novinske članke o posljednjih dvadeset godina dobio sam od Tomislava Ožegovića.

Veliku pomoć za realizaciju ovoga projekta imao sam od strane svojih kolega iz Ogranka Matice hrvatske Drniš koja je platila jedan dio priprema za knjigu, drugi dio je platio Gradski muzej Drniš, a treći je platio klub, ali je zato klub platio tiskanje knjige.

Knjiga je koncipirana kronološki i prati klupska događanja tijekom sezone te plasman na kraju svake sezone. Novinski članci korišteni u knjizi doneseni su u integralnom obliku i nisam se upuštao u analize tekstova pojedinih novinara. Fotografije su minimalno dorađene, a neke su nažalost dosta oštećene.

Klub je djelovao u četiri države iako se naravno nije pomaknuo s mjesta. Osnovan je u Kraljevini Italiji, zatim je dugo djelovao u Kraljevini Jugoslaviji, potom u komunističkoj Jugoslaviji i na kraju u samostalnoj Hrvatskoj. Knjiga se ne bavi igračima i rukovodstvom kluba pojedinačno, iako su neki od njih imali osobito zanimljive sudbine i karijere’, kazao je Davor Gaurina.

Nakon službenog dijela promocije o tome kako je bilo živjeti sa DOŠK-om, svoje zgode i doživljaje ispričali su Ante Vukušić, Joso Jerković, Čedo Andrić, Roko Marin i Vlade Radeljak, svi odreda složni kako je bilo čast igrati za DOŠK-a, spomenuli su se svojih suigrača, trenera, navijača, vremena kada je utakmice na Podvornici pratilo po nekoliko tisuća ljudi, Plave noći, susreta u kultnom hotelu Danica …

Svima koji su pomogli pri izradi monografije uručene su na koncu zahvalnice i plakete.

Obilježavanje 100-te obljetnice DOŠK-a započelo je turnirom djece koji se proteklog vikenda igrao na Podvornici a bit će odigran i memorijalni turnir ‘Krunoslav Goreta Kićo’.

Iz DOŠK-a ujedno najavljuju i Svečanu akademiju koja će se uz prigodni program održati u petak 31. svibnja 2019. u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu sa početkom u 19.30 sati.

Dok za nedjelju, 02. lipnja 2019. najavljen je svečani mimohod svih generacija NK DOŠK-a, revijalna utakmica veterana DOŠK-a i veterana Hajduka uz glazbeni program, u Sportskom parku Podvornica od 17:30 sati.

Izvor: Radio Drniš

 • 02 Listopad 2022

  Dominacija pionira!

  [PIONIRI] DOŠK - Pakoštane 3:0 Još jedna dojmljiva partija igrača trenera Tarle. Ponovno su naši pioniri demonstrirali organiziranu i učinkovitu predstavu koju su okrunili s (samo) 3 zgoditka (Leontić, Bukarica, N.,...
 • 25 Rujan 2022

  Rezultati omladinskog pogona

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Mladost (T) 4:1 Najmlađi natjecatelji su otvorili sezonu domaćom pobjedom protiv vršnjaka iz Tribunja. Igrači trenera Ante Ljaljića su pokazali zavidnu motivaciju i iako je bilo jako puno debitanat...
 • 16 Srpanj 2022

  Kvalifikacije za 3. HNL

  Nakon šest godina, opet su kvalifikacije stigle u naš grad, na Podvornicu. Ždrijeb je tako htio da protivnik bude momčad GOŠK-a iz Kaštela koja je drugu godinu zaredom, suvereno osvojila najsnažniju županijsku ligu Da...
 • 09 Lipanj 2022

  Posjet HNS komisije za natjecanja i licenciranje klubova

  U nedjelju, 5. lipnja su nas posjetili članovi HNS komisije za natjecanja i licenciranje klubova predvođeni dopredsjednikom saveza g. Slavkom Prišćanom i šefom komisije za natjecanje, g. Nevenom Šprajcerom. Uz naveden...
 • 24 Svibanj 2022

  Rezultati omladinskog pogona

  Subota, 21.5. [TIĆI] DOŠK - Vodice 3:5 Neizvjesna utakmica koja je mogla otići na obje strane, ipak je pripala gostima s mora. Čestitke našim dečkima na prikazanom, jednostavno nismo imali odgovora na dalekometne p...
 • 19 Svibanj 2022

  Održana humanitarna prijateljska utakmica protiv Šahtara iz Ukrajine

  [U-13] DOŠK - Shaktar 1:3[U-19] DOŠK - Shaktar 0:2 Ugodno poslijepodne pred solidno ispunjenim tribinama, obilježila je pozitivna atmosfera i zahvalnost koja se ocrtavala na licima mladih Ukrajinaca, njihovih trenera...
 • 13 Svibanj 2022

  Uskrsni turnir Sv. Filip i Jakov 2022.

  U prekrasnom mjestu zadarskog arhipelaga, smjestio se zanimljiv turnir u organizaciji jedne od većih škola nogometa na području zadarske županije, "Abecede sporta". Na turniru smo svoje mjesto i priliku za medalje, t...
 • 07 Svibanj 2022

  Kreću radovi na izgradnji konstrukcije nad tribinama NK DOŠK-a

  Krajem mjeseca travnja Grad Drniš je sklopio ugovor sa tvrtkom ORKA-INOX d.o.o. iz Zaprešića za I. fazu izgradnje metalne konstrukcije za gledalište NK DOŠK-a. Projekt je sufinanciran iz Programa poticanja prekograni...
 • 30 Travanj 2022

  Pobjeda naših Špigetića!

  [ŠPIGETIĆI] Dinara - DOŠK 3:4 Strijelci za DOŠK: Tomić, K. Aleksić x2 , N. Aleksić Nakon serije poraza, vratili su se naši najmlađi natjecatelji na pobjednički kolosijek i u zanimljivoj utakmici na jako lošem, pomoć...
 • 21 Travanj 2022

  Rezultati omladinskog pogona (Subota, 16.04.)

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Sebenico City 0:12 Bez dva ponajbolja igrača (Tomić, K. Aleksić), očito i bez sportske sreće, rano su kola krenula nizbrdo, a kasnije je bilo iluzorno očekivati povratak, pogotovo u ovom uzrastu!? ...
 • 16 Travanj 2022

  Tjedni pregled rezultata omladinskog pogona

  [TIĆI] Šibenik - DOŠK 14:0 Brojni izostanci ali i impresioniranost Šubićevcem, rezultirali su katrastrofalnim ali poučnim porazom naših tića. Nema sumnje kako ovaj teški poraz može biti samo dodatni motiv igračima i...
 • 10 Travanj 2022

  Bogati nogometni vikend na Podvornici

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Mladost (T) 2:5 Maraton događanja na Podvornici, otvorili su najmlađi natjecatelji protiv vršnjaka iz Tribunja. Utakmica je bila zanimljiva i kao takva je mogla završiti u korist oba protivnika, n...

  Podvornica 8
  22320 Drniš

  091 508 2035

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  © 2022 NK "DOŠK", Podvornica 8, 22320 Drniš.

  Sva prava pridržana. Izjava o kolačićima.

  Izrada, hosting i održavanje desk.hr